Handdatorer

Handdatorer, även kallade fickdatorer, är föregångarna till dagens smartphones. De hade när de introducerades samma smarta touch-funktioner som används idag på näst intill alla mobiltelefoner. Det är många som säger att vi inte hade haft våra smartphones om företag som Qtek inte hade introducerat sina trådlösa handdatorer på marknaden. Qtek var faktiskt bland de första att ge sig in på den marknaden, även om mobiltelefoner alltid varit det stora fokuset för företaget.

Från igår till idag

Qtek är ett äldre mobilmärke, ett varumärke som användes i Sverige för att marknadsföra HTC. Det var innan HTC ens hette HTC. Qteks innovationer har legat till grund för många mobiler, men det kanske var just de trådlösa handdatorerna som revolutionerade marknaden. Och det långt innan smarta mobiler ens fanns på kartan. Qteks handdator kopplades upp via GPRS, medan många andra märken använde sig av WLAN. Idag finns nästan inga handdatorer längre, utan de har helt ersatts med smartphones och surfplattor.

Olika modeller

Qteks handdatorer var stora under tidiga 2000-talet och den första handdatorn kom redan 2002, Qteks 1010. De saknade i början ett tangentbord och allt skrevs in på skärmen med hjälp av en liten pekpinne. Sedan producerades ett antal modeller fram till 2006, då smartphones tog över mer och mer. Men redan med modellen Qteks s100 började formen av en mobiltelefon gestalta sig. Det var en av de minsta modellerna på marknaden och kunde hantera mejl, meddelanden och kalendrar. Det som brast en del var operativsystemet.

Utvecklingen går framåt

Just operativsystemet spelade en väsentlig roll när det kom till handdatorer. Qtek s100 hade en stor nackdel och det var att om man glömde ladda den så försvann all data. Kvar var bara operativsystemet. Detta förbättrades givetvis i kommande modeller och när efterföljaren Qtek 9100 kom var den lika liten men hade ett mycket större inanmäte där både WLAN och bluetooth var inbyggt. Den hade försetts med Windows Mobile 5 och nu fanns även ett litet tangentbord som gick att dra ut, så kallat qwerty-tangentbord.

Den fortsatta utvecklingen kom att leda till att dessa handdatorer fick funktionen med att kunna ringa, vilket var nästa steg mot dagens smartphones. Det finns givetvis handdatorer än idag att få tag i, men oftast är kvaliteten som en budgetvariant av en smartphone. Handdatorer klassas många gånger som en hybrid av smartphone och bärbar dator. Det är garanterat ett bra komplement när man vill kunna dokumentera och skriva inom jobbet och sedan kunna synka det till datorn, utan alla de avancerade funktioner som smartphones har idag.