Mobiltelefoner

HTC har med sina mobiltelefoner längre varit en av de större aktörerna på marknaden. Mobilerna har dock sett ganska annorlunda ut genom åren. Qtek-mobilerna hade till exempel inte pekskärm, som både Windows-mobile och Android-telefonerna har.

Idag har HTC tiotals olika modeller på marknaden – alla med sina olika funktioner och egenskaper.

Qtek

Qtek tillverkades innan tiden för pekskärmar. Telefonerna hade knappar, varav vissa modeller även hade ett tangentbord i miniformat som kunde dras ut genom att telefonens olika delar separerades från varandra.

Vissa modeller av Qtek hade dock skärmar med touch-funktion, men jämfört med dagens smartphones har utvecklingen gått långt framåt sedan dess.

Qteks mobiler var tillverkade av HTC, men en distributör baserad i Göteborg, Brightpoint, marknadsförde telefonerna under sitt eget varumärke för den svenska marknaden. Idag har Qtek utgått ur i princip alla butikers sortiment, och när de ändå hittas i butiker är det begagnade. De tillverkades i sammanlagt 13 modeller.

Windows Mobile

Windows Mobile har varit en riktig storsäljare. Plattformen är utvecklad av Windows och har licensierats till olika mobiltillverkare genom åren. Den tillverkare som varit överlägset störst är just HTC, som 2009 hade tillverkat 80 % av alla Windowsmobiler som fanns vid den tidpunkten. Samsung och Sony Ericsson var också stora partners till Windows vid tillfället – men HTC var alltså överlägset störst.

HTC Touch Diamond är ett exempel på en populär telefon av HTC med Windows operativsystem. Telefonen uppmärksammades också för sin TouchFLO 3D, ett användargränssnitt som var unikt vid tidpunkten.

Touch Diamond lanserades med Windows Mobile 6.1, men möjligheten fanns att kunna uppgradera till 6.5-versionen. Windows Mobile skulle senare komma att bli ersatt med Windows Phone.

Android

Android grundades i Kalifornien 2003 med intentionen att skapa smartare och mer mobila lösningar. Från början var det tänkt att operativsystemet skulle finnas i digitalkameror, men det skulle senare komma att vara integrerat i en stor del av världens smartphones.

HTC är en av de mobiltillverkare som använt sig flitigt av systemet. Faktum är att den första telefonen med Android-system, som var tillgänglig för privatkunder, var just HTC:s modell Dream. HTC Dream lanserades den 22:a oktober 2008. Sedan dess har HTC haft mer med Android att göra, bland annat när de hjälpte Google att lansera Nexus, en smartphone och surfplatta med just Android som operativsystem.