Nutid

HTC är en av de större internationella tillverkarna av mobiltelefoner. Andra kvartalet 2016 hade företaget intäkter på 1,7 miljarder men det var ändå knappt 40% sämre än året före för samma tid. Hur framtiden ser ut beror helt och hållet på vilka produkter som företaget kan producera och hur marknaden tar emot dem. En av de senaste större satsningarna är Vive (VR-headset). Den har visserligen tagits emot bra av recensenter men med ett pris på knappt 10.000kr är det ändå många som drar sig för investering.  Företaget vill ta en större marknadsandel inom sitt område men än så länge är det Apple och Samsung som dominerar och till viss del avgör riktning inom branschen.

Mobiltelefoner

I likhet med alla aktörer inom mobiltelefoner lanserar HTC nya mobiltelefoner varje år. Ibland är det mindre förändringar och uppdateringar på befintliga modeller medan det vid andra tillfällen är helt nya modellserier.

Några av de telefoner som tillverkas och säljs idag (2016) är:

HTC One X9 Dual Slim – Kännetecknas bland annat av att den har dubbla simkortsplatser. Något som har sina fördelar för de som vill kunna utnyttja fördelarna med olika abonnemang och telefonoperatörer. En annan sak är att den är ”slimmad” vilket även namnet avslöjar. Baksidan är av metall och hela telefonen är formad för att den ska kännas ”mjuk” att hålla.

Design-Desire – För vissa är funktion och prestanda det viktigaste, för andra designen. För den senare nämnda gruppen finns telefonen Desgin-Desire. För de första kännetecknas de av enfärgade telefoner med små stänk av andra färger (micro-splash-design). Dessutom kan den anpassas mycket efter eget behov. Ett exempel är att man kan montera armband på telefonen vilket gör att man kan bära den på ett helt annat sätt. Utbudet av teman på telefonen är även ovanligt stort vilket gör att man kan anpassa skärmen på flera olika sätt

Surfplattor

HTC har en serie av surfplattor som heter Nexus. Här finns både budgetmodeller som skapades för att pressa priserna samt de mer avancerade modellerna. När Aftonbladet år 2013 genomförde tester av surfplattor kom Nexus 7 4G på en andraplats tätt efter Ipad Air men överlag har de inte riktigt nått samma framgångar som dess konkurrenter.

Det som generellt kännetecknar modellerna är designen. Detta i likhet med många andra produkter från HTC.

En annan modellserie är Flyer. Den lanserades 2011 och kom då med en hel del nytänk gällande design och funktion. Något som kännetecknar den är att den har Sense-gränssnittet och en funktion som ofta lyfts fram i recensioner är Scribe. Man kan skriva på plattan med en penna samtidigt dessa noteringar kan kombineras med egna ljudinspelningar. Därmed går det att spela in en föreläsning och spara anteckningarna som därmed blir tidsangivna.

Virtual Reality

”Störtskön och fullständigt magisk, men…”

Så inleder tidningen M3 sin recension av HTC VIVE, ett VR-headset som när den lanserades var det första mer avancerade VR-headsetet för privatpersoner.

Vive utvecklades av HTC och skiljer sig på flera punkter mot de biligare varianterna. Positionsspårningen är betydligt bättre och handkontrollerna är mer genomtänkta vilket tillsammans skapar en tydlig känsla av närvaro – på en plats där man bara digitalt befinner sig.

Utseendemässigt har den stora likheter med ett större cyklop. Det är även här som produkten får sitt första minus. Det blir helt enkelt rätt varmt efter att ha haft det på sig under en längre stund.

Den andra nackdelen är dess sladdar. Flera olika sladdar behövs för att den ska fungera och med tanke på att många vant sig vid trådlösa produkter är det något irriterande med sladdarna som kan förstöra känslan. Men samtidigt finns inget alternativ. Den tekniska utvecklingen har inte kommit så långt. Men för de som kan acceptera sladdarna är Vive en rekommendation – i alla fall enligt M3.