Säkerhet allt viktigare för mobiltillverkare

Säkerhet allt viktigare för mobiltillverkare

Sedan Qtek lanserade sina innovativa modeller av mobiltelefoner har mycket hänt på marknaden. HTC har fått allt större konkurrens av framträdande smartphonetillverkare så som Apple och Samsung. På kort tid har mobiltelefoner även blivit en extremt viktig del av vår vardag och vi lagrar allt mer personlig information på våra mobiler. Detta har lett till att dagens mobiltillverkare lägger allt större fokus på säkerheten, men även att ID-skydd har blivit allt mer populärt.

Användandet av mobiltelefoner ökar drastiskt

Sedan lanseringen av de första HTC mobilerna har mycket hänt. Även om HTC:s historia inte på något sätt är slut har konkurrensen onekligen ökat. Samtidigt som flera tillverkare har anslutit sig till marknaden har mobilerna blivit en allt viktigare del av vår vardag. Enligt en undersökning från Internetstiftelsen i Sverige använder 78 % av Sveriges befolkning internet via mobilen varav 65 % gör det varje dag.

Tänk på! Att använda din smartphone till bankärenden är väldigt smidigt. Dock bör du vara försiktig så ingen annan kan komma åt dina uppgifter eller kapa din identitet.

Den största förändringen har dock skett i hur vi använder teknologin. Idag dominerar apparna användningen av mobiler. Det som kanske är mest revolutionerande är de appar som underlättar bankbetalningar eller de som lagrar stora mängder personlig information. Att telefontillverkare lägger allt större fokus på säkerhet är knappast överraskande när vi nu lägger så mycket viktig information i våra mobiler.

Säkerhet allt viktigare för mobiltillverkare

Säkerhet har blivit A och O för de flesta producenterna av mobiltelefoner. I takt med att vi lagrar allt mer personlig information på våra mobiltelefoner samtidigt som vi blir allt mer beskyddande av vårt privatliv är efterfrågan mycket stor på trygga lösningar. Bland annat har vi sett olika former av nya tekniker för att skydda din fysiska telefon: fingeravtrycksläsare , ansiktsigenkänning och liknade. Men det är främst mjukvaran som har visat sig vara sårbar, något som användaren till stor del själv har ansvaret för att skydda.

Identitetsskydd hjälper dig skydda din information

Ett allt vanligare brott är att vår ofta dåligt skyddade information används för att teckna avtal och ta lån och liknande. Denna typ av identitetsstölder blir ofta dyrt för den som drabbas, eftersom att rättsliga kostnader och lånekostnaderna snabbt kan slå i taket. För att undvika att drabbas av detta finns det flera saker att tänka på:

  • Använd pålitlig mjukvara. När det gäller telefoner gör många misstaget att ladda ner skadlig programvara. När ett program är installerat på telefonen finns alltid risken att det ställer till med stor skada. Inte minst genom att ge dina uppgifter till kriminella som utnyttjar dessa för att tjäna lätta pengar. Se därför till att alltid använda pålitlig mjukvara i din mobiltelefon.
  • Teckna ett ID-skydd. Ett ID-skydd erbjuder hjälp både före efter och under en identitetsstöld. Genom att ha ett ID-skydd får du notiser om dina uppgifter används, men kan även få juridisk hjälp och liknande. Har du inte redan ett ID-skydd kan du enkelt jämföra dessa via ID-skydd.nu. Där kan du se flera olika tjänster och jämföra deras priser och villkor.
  • Lämna aldrig ut dina uppgifter. Det kanske allra lättaste sättet att undvika att drabbas av identitetsstölder är att inte ge ut dina uppgifter. Exempelvis bör du vara uppmärksam på falska mejl och telefonsamtal från okända nummer.

Att skydda din identitet mot stöld behöver inte vara komplicerat. Genom att teckna ett ID-skydd och vara försiktig kommer du troligtvis undvika en stor del av de identitetsstölder som du annars hade kunnat drabbats av.