Försäljning av smartphones

Det går väldigt bra för mobiltelefontillverkarna idag och försäljningen ökade med 6 % året 2016 enligt Strategy Analytics. Det såldes totalt 375 miljoner enheter samma år och det är inte så konstigt med tanke på hur samhällsutvecklingen ser ut gällande apputveckling och hur vi använder smartphones för att underlätta våra dagliga liv. Vi beställer mat, shoppar, dejtar, håller koll på vår träning och spelar på nätcasinon. Allt med hjälp av en enda liten enhet som får plats i bakfickan.

Från mobiltelefon till smartphone

I början av 2000-talet lanserades flera mobiltelefoner som blev allt mindre i storlek och som man faktiskt kunde kalla för mobila telefoner. De passade in i byxfickan och man hade alltid med sig en telefon som man kunde ringa med vart man än befann sig. Utöver det kunde man skicka sms om man inte ville störa eller om man hade bråttom, men det var i princip den enda funktionen som fanns utöver några få enklare spel, miniräknare och ytterligare ett par verktyg.

Smartphone blir ett faktum

Ericsson och Nokia dominerade mobiltelefonmarknaden under tidiga 2000-talet men när smartphones började bli ett faktum kom flera konkurrenter in i bilden. Det gick helt plötsligt att använda en mobiltelefon till mycket mer och man började så småningom surfa på webbsidor med dem och spela alltmer avancerade spel. Blåtandstekniken gjorde det också möjligt för fildelning mellan enheter så att man kunde dela med sig av musik eller andra filer. Smartphones började på allvar dyka upp efter att Apple lanserade sin iPhone år 2007.

Moderna smartphones och deras försäljning

Idag är nästan alla mobiltelefoner smartphones mer eller mindre, men det finns också enkla telefoner som endast går att ringa och sms:a med. Dessa passar utmärkt för de som inte vill ha modern teknik med sig eller för äldre personer som inte är så vana vid smartphones. I dagens läge kan du dock få en smartphone tillsammans med ditt mobilabonnemang när du tecknar upp dig som kund hos en operatör. Detta har resulterat i att var och varannan svensk äger en smartphone.

Marknaden domineras för tillfället av Googles egna operativsystem Android och de har tagit mark som aldrig förr. Ungefär 88 % av alla mobiltelefoner drivs av Android, även om iPhone fortfarande är ett väldigt populärt alternativ tack vare sitt utseende, sina tillbehör samt exklusiviteten som man kan känna som iPhone-ägare. Hur man än vrider och vänder på det har både Apple och Google tillverkat otroligt kraftfulla och smidiga smartphones som bara blir bättre och bättre. Vi rör oss mer och mer mot ett mobilt samhälle helt enkelt.