5 tips till dig som samlar på elektronik

5 tips till dig som samlar på elektronik

Samlar du på elektronik som du inte vet vad du ska göra med har du kommit till helt rätt artikel. Här ger vi dig 5 tips på vad du som samlar på elektronik kan göra när fantasin inte tar dig längre än till den dammiga kartongen längst in i förrådet.

1. Förvara din elektronik rätt

När du samlar på elektronik är det viktigt att den förvaras på rätt sätt i en särskilt anpassad miljö. Elektroniken är både ömtålig och dyr vilket betyder att den inte trivs bra i trånga miljöer. I stället trivs elektroniken som bäst i rumstempererade miljöer med större yta där de kan leva ett långt och lyckligt liv.

Har din elektroniksamling växt sig för stor för att få plats hemma hos dig behöver du hitta en större förvaringsyta. På prinsenslager.se kan du enkelt hyra ett förråd där hela elektroniksamlingen får plats samtidigt som den håller sig fräsch till nästa gång du behöver använda den.

2. Ge elektroniken ett längre liv

För att underhålla din elektronik kan du sortera den utifrån vad som fungerar, vad som behöver lagas och vad som behöver slängas. Elektroniken som fungerar kan du använda hemma, ge till bekanta eller skänka till en butik som säljer begagnade elektronikdelar.

När det kommer till elektroniken som inte fungerar är det förstås bäst om du kan reparera prylarna, både av ekonomiska och miljömässiga skäl. Att köpa nytt blir dyrare både för plånboken och miljön. I dag har det också blivit betydligt lättare att reparera sin elektronik både hos elektoniktillverkarnas egna serviceverkstäder och hos fristående reparatörer.

3. Lär dig laga elektroniken

Läggs mobiltelefoner, köksmaskiner och tv-apparater på hög hemma hos dig för att du tycker att en reparation kostar för mycket? Då har vi lösningen för dig. I stället för att kasta allt och köpa nytt kan du lära dig att laga dina trasiga elektronikprylar.

Saker du kan lära dig att laga själv är till exempel datorer, telefoner, köksapparater och cd-spelare. Dock bör du vara medveten om att det är elektronik du har att göra med, och att det i vissa fall kan innebära fara för din hälsa. Läs bruksanvisningen noga innan du börjar. Ibland kan det stå att reparation ska utföras fackmannamässigt.

4. Beställ hämtning av elektronik

Du som är hyresvärd, bostadsförvaltare eller ordförande i en bostadsrättsförening kan se till att det finns en container för elektronik där de boende kan slänga elektronik som inte längre används. På så sätt ser du till att elektroniken källsorteras på rätt sätt och främjar miljön.

Hör av dig till ditt lokala kommunkontor för att lägga en beställning.

5. Organisera en elektronikloppis

Du och många andra sitter säkert på en hel hög elektronikprylar som fungerar utmärkt men som aldrig kommer att användas igen. Då kan du organisera en elektronikloppis på egen hand eller med kompisar och grannar för att bli av med elektroniken. Då kan du också tjäna en liten slant på kuppen.